Nieuwe Rechtbank

Aan de Parnassusweg verrijst de Nieuwe Rechtbank. De rechtbank wil zichtbaar, herkenbaar, gezagwekkend en functioneel zijn. Op die manier denkt ze het vertrouwen in de rechtspraak en in de rechtsorde het beste te dienen. Het is een voornaam gebouw en tegelijkertijd opvallend transparant en toegankelijk.

Vanaf 1999 werd gesproken over de (her)huisvesting van de rechtbank Amsterdam. Het bestaande complex voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en renovatie was geen optie. In 2010 viel het besluit om een nieuwe rechtbank te bouwen, op dezelfde locatie in Zuidas. Om te voorkomen dat de rechtsgang hinder zou ondervinden tijdens de nieuwbouw, werd eind 2016 de tijdelijke rechtbank in gebruik genomen. Samen met het monumentale oude deel wordt hier de komende jaren recht gesproken. De tijdelijke rechtbank is zo ontworpen dat ze even gemakkelijk te monteren, te demonteren als te remonteren is.

Bij het nieuwe gebouw staan de gebruikswaarde en de belevingswaarde centraal, vanuit de gedachte dat daarmee het professioneel functioneren van de rechtspraak – en daarmee de rechtsorde zelf worden bevestigd. Aannemerscombinatie NACH maakt een imposant, maar ook menselijk gebouw. Gebruikers en bezoekers voelen zich gezien. Vanzelfsprekend staat de veiligheid voorop, maar de gedachte is dat dit juist het beste kan door transparant en toegankelijk te zijn.

Het plein voor de rechtbank is bijna een half voetbalveld groot. Het biedt onbelemmerd zicht op het publieksgebied met de zittingszalen. Een hellingbaan en een gedeelte met treden geven toegang tot het plein. Het spiegelend watervlak van de vierkante vijver en de vaste banken met planten en bloemen langs het water nodigen uit tot een poosje verblijven. Amsterdam Zuidas draagt bij aan het kunstwerk dat op het plein komt.

Foto bij

Realisatie

De nieuwe rechtbank wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd via een Publiek Private Samenwerking. Consortium NACH (New Amsterdam Court House) tekent voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie. NACH is een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP en KAAN, Heijmans en Facilicom.

Foto bij Impressie van de centrale foyer in de Rechtbank Amsterdam
Foto: Rijksvastgoedbedrijf

Duurzaamheid

De Rechtbank Amsterdam is een gebouw met bomen, bloemen en planten. Niet in potten met kleikorrels die in hoeken van kamers worden neergezet, maar in echte tuinen. Op het voorplein komen houten banken en een vijver. In de vloer van het plein zijn diepe bakken opgenomen voor bloeiende bomen. Een besloten tuin loopt door tot in het hart van de rechtbank. Bomen met daartussen beelden vormen het decor van de centrale hal. Op plaatsen waar ruimte is gemaakt om daglicht naar verdieping -1 te brengen, zijn verzonken tuinen aangelegd. Het meest spectaculair zijn de verticale tuinen in de grote patio’s van het kantorengebied.

Bijzonderheden

  • Adres: Parnassusweg 220, Amsterdam
  • 47.250 m2 (exclusief parkeren), met daarin alle kantoren, zittingszalen, verhoorkamers en het gehechtengebied (het gedeelte waarnaar in hechtenis genomen personen worden gebracht)
  • 10 lagen hoog.
  • Dagelijks werken 1.000 rechtbankmedewerkers en 200 medewerkers van ketenpartners in het gebouw
  • Een deel van de oude rechtbank is aangewezen als gemeentelijk monument en blijft behouden.
  • Tijdens de bouw zoveel mogelijk geluidsarme bouwmethoden
  • Bedrijven en woningen blijven tijdens de uitvoering bereikbaar

Meer informatie

De website van bouwcombinatie NACH

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

50%Nuttig
1 van de 2 mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte over reacties