Nieuw Universiteitsgebouw VU

Overdag college volgen en ’s avonds in dezelfde zaal film kijken. Dat kan in het multifunctionele Nieuwe Universiteitsgebouw. Het gebouw krijgt flexibele ruimtes waarin onderwijs, onderzoek en het programma van Cultuur Centrum Griffioen elkaar afwisselen. Het Nieuwe Universiteitsgebouw verrijst centraal aan de De Boelelaan en het nieuwe campusplein.

Het Nieuwe Universiteitsgebouw zal als bruisend hart van de Campus gezicht geven aan de gastvrijheid van de VU. Het wordt een getrapt oplopend gebouw, met aan de campuskant zeven en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen. Het hart van het Nieuwe Universiteitsgebouw vormt het atrium. Op de begane grond komen een grand café en voorzieningen zoals winkels. De eerste verdieping is bestemd voor multimediale bibliotheekvoorzieningen. Het gebouw biedt tevens ruimte voor de programmering van Cultuur Centrum Griffioen.

De dubbele entree, aan het nieuwe campusplein en aan de De Boelelaan, onderstreept het publieke karakter van het gebouw. Het beoogt een prettige en heldere onderwijsomgeving te zijn en biedt tegelijkertijd ruimte aan het stedelijk leven.

Door het ondergronds brengen van fiets- en autoparkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus. Voor auto’s zijn drie lagen beschikbaar met voorzieningen als oplaadpunten voor elektrische auto’s. De toegang tot de parkeergarage (in en uit) verloopt via de Van der Boechorststraat. De stalling voor fietsen komt op de -1 laag, onder de nieuwe tussenstraat die ontstaat tussen het Nieuwe Universiteitsgebouw en het Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn.

 

Video-impressie

Planning

Realisatie

Voor het ontwerp tekende Team V Architectuur. De aannemer die het Nieuwe Universiteitsgebouw realiseert is de bouwcombinatie Visser & Smit en Boele & van Eesteren.

Webcam

Kijk live mee met de bouw.

Foto bij
Foto: Team V Architectuur

Duurzaamheid

Het Nieuwe Universiteitsgebouw is een duurzaam gebouw, dat wil voldoen aan de criteria voor het keurmerk BREEAM-NL Excellent. Dit keurmerk beoordeelt projecten op duurzaamheidsprestaties. Die duurzaamheid komt onder andere tot uiting in het ontwerp. Door rekening te houden met de oriëntatie op de zon, is de energiebehoefte minimaal. Ook is het gebouw eenvoudig aanpasbaar aan wisselende functies en daarmee levensduurbestendig.

Foto bij
Foto: Team V Architectuur

Bijzonderheden

  • Het Nieuwe Universiteitsgebouw beslaat bovengronds 31.000 m2, verdeeld over 13 lagen.
  • Het biedt ruimte aan 4.600 studenten en ongeveer duizend universiteitsmedewerkers.
  • De parkeergarage onder de grond telt drie lagen en in totaal 24.000 m2.
  • De garage biedt ruimte aan 600 auto’s en 1.300 fietsen.
  • De onderwijsruimten van het multifunctionele gebouw zijn ook geschikt als theater- en filmzalen.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

0%Nuttig
0 van de 0 mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte over reacties