Over Zuidas

Geschiedenis van Zuidas

(concept) Wat nu Zuidas heet, stond vroeger bekend als de 'Zuidelijke Wandelweg'. Die lag aan de rand van de stad, op de scheiding tussen twee polders met circa 1,5 meter hoogteverschil. Foto's van voor de Tweede Wereldoorlog tonen volkstuinen en vergezichten.
  • Voor het Atrium was er al het nodige gebouwd in Zuidas.
  • Het eerste gebouw in Zuidas was de RAI: 1961
  • Daarna het VU Medisch Centrum: 1964
  • Dan het VU Wis- en Natuurkundegebouw: 1966
  • Kantongerecht: 1972 (Parnas (1990) was een latere uitbreiding)
  • Toen het hoofdgebouw VU: 1973

 

Alles veranderde vanaf eind jaren vijftig, met de bouw van Buitenveldert. In 1978 ging station Amsterdam Zuid open. In de jaren zestig startte de aanleg van de ringweg A10, waarvan het zuidelijk deel in 1981 gereed kwam.

Het eerste kantoorpand verrees in 1974: het Atrium. Daarna volgden onder meer het WTC (1985), het gebouw Parnas van de rechtbank (1990) en De Tweeling (1992) waarin AkzoNobel en Stibbe zich vestigden.

Halverwege de jaren tachtig wilde het gemeentebestuur het havengebied langs het IJ herontwikkelen tot zakencentrum. Deze IJ-as moest ervoor zorgen dat de binnenstad een aantrekkelijke vestigingslocatie werd voor het bedrijfsleven. De plannen strandden. De wens van ABN Amro om in Zuidas haar hoofdkantoor te vestigen (geopend in 1999) droeg bij aan masterplan voor Zuidas, dat de gemeenteraad in 1998 vaststelde.

Sindsdien is dit masterplan geregeld geactualiseerd in de ‘Visie Zuidas‘. Voor de laatste maal gebeurde dat in 2016.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

0%Nuttig
0 van de 1 mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte over reacties